Tilaus- ja toimituskalenteri
= valittu toimituspäivä
= mahdollinen toimituspäivä
= tilaus lisätty
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Tietoa

Satokausikalenteri

Neljään vuodenaikaan mahtuu runsaasti kauden herkkuja. Ruotsin eri puolilla viljellään varhaisvihanneksia, joita vieraasi takuulla pitävät arvossa. Pohjoismainen ilmasto pitkine, valoisine kesäpäivineen, kosteine syksyineen, asteittain etenevine keväineen ja karuine talvineen luo erityiset viljelyolosuhteet, jotka antavat varhaisvihanneksille ainutlaatuisen maun. Muun Euroopan hedelmä- ja vihannessesongit täydentävät upeasti pohjoisen tarjontaa.

Kevät

[huhtikuusta kesäkuuhun]

Päivänvalo palaa ja vuorokausilämpötila kohoaa. Linnut laulavat ja lumi sulaa. Kukat puhkeavat ja puut alkavat vihertää. Siirrymme kesäaikaan, ja terassit aukeavat. Kasvimaissa ja kasvihuoneissa orastavat ensimmäiset hennot varhaisvihannekset, kuten karhunlaukka, tomaatti, nauris ja kurkku. Toukokuussa kerätään ruotsalainen raparperisato, ja ensimmäiset parsat nousevat maasta. Hienot kevätherkut sopivat ylellisiksi lisukkeiksi tai listan pääruoiksi.

Sesongin ruotsalaisia vihanneksia ja hedelmiä:

Jäävuorisalaatti, lanttu, sipuli, porkkana, palsternakka, peruna, purjosipuli, juuriselleri, punajuuri, kiinankaali, parsa, keräkaali ja raparperi.

Eurooppalaisia kevätsesongin hedelmiä ja

vihanneksia ovat muun muassa: Vihersipuli, kukkakaali, parsakaali, latva-artisokka, fenkoli, mangoldi sekä sitruunat ja persikat.

Kesä

[heinäkuusta syyskuuhun]

Sesonki on vilkkaimmillaan kesäravintoloissa eri puolilla maata. Maanviljelijät tarjoavat runsain määrin uuden sadon vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Kesän suosituimpia pikku mukuloita ovat tietenkin varhaisperunat, joista tulee erityisen maukkaita, jos kesäkuun yöt ovat olleet viileitä. Vain muutamasta raaka-aineesta pystyt loihtimaan ihania kesän makuja niin jälkiruokiin kuin alku- ja pääruokiinkin.

Sesongin ruotsalaisia vihanneksia ja hedelmiä:

Kukkakaali, parsakaali, tuoreet pavut, fenkoli, kurkku, jäävuorisalaatti, latva-artisokka, kyssäkaali, lanttu, sipuli, mangoldi, maissi, porkkana, palsternakka, paprika, peruna, purjosipuli, juuriselleri, retiisi, punajuuri, kiinankaali, sokeriherne, parsa, pinaatti, lehtiselleri, tomaatti, keräkaali, kesäkurpitsa sekä raparperi, viinimarja, verkkomeloni, kirsikka, karviainen, mansikka, vadelma, mustikka, luumu, päärynä.

Eurooppalaisia kesäsesongin hedelmiä ja vihanneksia ovat muun muassa: Mangoldi ja paprika sekä meloni, nektariini, klementiini, kivelliset hedelmät ja persikka.

Vinkki!

Säilytä mansikat viileässä. Älä poista niistä kantaa.

Syksy

[lokakuusta joulukuuhun]

Päivät lyhenevät. Puut vaihtavat väriä, luonto värjäytyy oranssin ja kullan sävyin. Syksy tarjoaa runsasta satoa maan ja metsän ruokavarastosta. Syksyn varhaisvihanneksia ovat erilaiset kaalit ja juurekset. Sienet, kuten herkkutatti ja muut tatit sekä kantarellit, sopivat ravitseviin keittoihin ja patoihin. Kotimaiset omenat antavat lisämakua sekä jälki- että pataruoille.

Sesongin ruotsalaisia vihanneksia ja hedelmiä:

Kukkakaali, parsakaali, ruusukaali, lehtikaali, maa-artisokka, lanttu, sipuli, porkkana, palsternakka, juuripersilja, peruna, purjosipuli, juuriselleri, punajuuri, punakaali, kiinankaali, savoijinkaali, keräkaali, lehtiselleri ja omena.

Eurooppalaisia syyssesongin hedelmiä ja vihanneksia ovat muun muassa: Appelsiini, sitruuna ja kiivi sekä munakoiso, kukkakaali, parsakaali, paprika ja pinaatti.

Vinkki!

Kotimaisten päärynöiden sato on pieni ja sesonki lyhyt. Ne ovat maukkaita ja mehukkaita, joten hyödynnä niitä nyt!

Talvi

[tammikuusta maaliskuuhun]

Lyhyet kylmät päivät ja lumisuus vetävät asiakkaita ravintoloiden lämpöön. Talven maut ovat runsaita ja mausteisia. Vuodenaikaan sopii kaali kaikissa väreissään ja muodoissaan. Kotimaiset juurekset ovat suosittuja, edullisia, maukkaita ja ilmaston kannalta fiksuja. Erityisten kylmävarastojen ansiosta syksyllä korjattuja ruotsalaisia omenoita on nyt saatavilla ympäri vuoden. Näistä raaka-aineista loihdit ruokalistalle entistä enemmän vihreyttä.

Sesongin ruotsalaisia vihanneksia ja hedelmiä:

Ruusukaali, lehtikaali, maa-artisokka, lanttu, sipuli, porkkana, palsternakka, peruna, juuriselleri, punajuuri, punakaali, keräkaali ja omena.

Eurooppalaisia talvisesongin hedelmiä ja vihanneksia ovat muun muassa: Munakoiso, kukkakaali, parsakaali, fenkoli, mangoldi, paprika ja pinaatti sekä appelsiini, sitruuna ja kiivi.

Vinkki!

  • Pakastemarjoista ja kuivatuista hedelmistä saa talvisaikaan loistavaa täydennystä.
  • Talven kylmyydestä makeutensa saava ruusukaali korjataan myöhään. Paahda sitä uunissa, wokkaa, keitä tai raakapaista!
Lue lisää

Odota, sivua ladataan.

Loader